Originally published in Ekstra Bladet, Coppenhagen, September 26, 2000.


Selvlysende kanin med eget website

Kaninen Alba er blevet genmanipuleret, så hun lyser i mørke. Du kan møde Alba på hendes eget website


Erling Tind Larsen


Selvlysende kaniner ses normalt kun efter festlige lejligheder, hvor promillen er blevet lige lovlig spændstig. Men nu kan du også - i fuldstændig ædru tilstand - møde den lysende kanin Alba på nettet.

Alba er et levende kunstværk, skabt af franske forskere til projektet 'transgenetisk kunst', som amerikaneren Eduardo Kac står bag.

Projektet har naturligvis skabt forargelse i dyreværns-kredse og blandt forskere verden over - men debatten er ifølge Eduardo Kac en del af selve
kunstværket.

Kunstværkets navn er 'GFP Bunny' - hvor GFP står for 'grønt, fluorescerende protein'. Proteinet er blevet manipuleret ind i albino-kaninens arveanlæg, så den i normalt lys er hvid - og lysende neon-grøn i mørke.
Det bør understreges, at kaninen selv er hamrende ligeglad. Den opfører sig som alle andre kaniner.

- Jeg glemmer aldrig det øjeblik, da jeg første gang holdt hende i mine arme i Jouy-en-Josas i Frankrig, fortæller Eduardo Kac på 'GFP Bunny's Internetside.

- Hun gemte legesygt sit hoved mellem min venstre arm og min krop, indtil hun til sidst faldt til ro under mine kærlige strøg. Hun vækkede straks en stærk ansvarsfølelse hos mig, siger han.

STRANDET I FRANKRIG

Den selvlysende kanin er ifølge projektets forsvarere ment som et indlæg i den hidsige debat om genmanipulationens muligheder. Og Eduardo Kac understreger mange gange, at man selvfølgelig skal have respekt for det liv, man skaber på denne måde.

Alligevel har de franske forskere fået kolde fødder. Den voldsomme kritik, som er blevet rejst af deres kolleger, har fået dem til at tøve med at udlevere Alba til Eduardo.

Og dermed truer de med at ødelægge det samlede kunstværk, som ifølge Eduardo er inddelt i tre faser: Selve kreationen af den selvlysende kanin, den uundgåelige debat, den medfører, og endelig kaninens overdragelse til
Eduardos familie i Chicago, hvor den skal leve sit liv som en ganske almindelig kæle-kanin.

Som en del af kunstværket har Alba fået sit eget website på Internettet, hvor du kan læse alt om projektet.


Back to Kac Web