> Originally published in Catalan in UOC web, 2001. <http://www.uoc.es> First published in Leonardo Electronic Almanac (ISSN 1071-4391), Volume 6, Number 11, 1998.

 
L'art transgènic
EduardoKac

Professor d'Art i Tecnologia a l'Escola de l'Institut d'Art de Chicago
 


 
Les noves tecnologies alteren culturalmentla percepció que tenim del cos humà, que passa de ser unsistema autoregulat per naturalesa a un objecte controlat artificialmenti transformat electrònicament. La manipulació digital del'aparença del cos (i no del cos en si mateix) expressa claramentla plasticitat de la nova identitat formada del cos físic i configuradaamb una abundant varietat. Observem aquest fenomen assíduament alsmitjans de comunicació a través de les representacions decossos idealitzats o imaginaris, d'encarnacions en realitat virtual i deles projeccions a la xarxa de cossos reals (incloent-hi els avatars). Eldesenvolupament en paral·lel de les tecnologies mèdiquescom ara la cirurgia plàstica i les neuropròtesis ens hanpermès, en definitiva, estendre aquesta plasticitat immaterial acossos reals. La pell ja no és la barrera immutable que contéi defineix el cos en l'espai, sinó que s'ha convertit en un llocde transmutació contínua. A més de mirar d'entendreles sorprenents conseqüències d'aquest procés engegat,és urgent que ens plantegem l'emergència de biotecnologiesque operen sota la pell (o dins de cossos sense pell, com ara les bactèries)i que, per tant, no són visibles. Més que fer visible allòque és invisible, l'art ens ha de despertar la consciènciad'allò que està clarament fora del nostre abast visual peròque, tot i així, ens afecta directament. Dues de les tecnologiesmés prominents que operen més enllà de la nostra visiósón els implants digitals i l'enginyeria genètica, les qualsestan destinades a tenir unes conseqüències profundes en l'arti en la vida social, mèdica, política i econòmicadel segle que ve.

Proposo que l'art transgènic sigui una nova forma d'art basadaen l'ús de les tècniques d'enginyeria genètica pertransferir gens sintètics a un organisme o material genèticnatural d'una espècie a una altra, amb la finalitat de crear unsorganismes vius singulars[1]. La genètica molecular permetque l'artista construeixi el genoma de la planta i de l'animal per talde crear noves formes de vida. La naturalesa d'aquest nou art no tan solsve definida pel naixement i el creixement d'una nova planta o un nou animal,sinó sobretot per la naturalesa de la relació entre l'artista,el públic i l'organisme transgènic. El públic potendur-se a casa les obres d'art transgèniques per cultivar-les aljardí o criar-les com a animals de companyia. No hi ha art transgènicsense un compromís ferm i l'acceptació de la responsabilitatper la nova forma de vida així creada[2]. Les preocupacionsètiques són de vital importància en qualsevol obraartística i esdevenen més crucials que mai en el contextde l'art biològic. Des de la perspectiva de la comunicacióentre les espècies, l'art transgènic reclama una relaciódialògica entre l'artista, la criatura/obra d'art i els que hi estanen contacte.
 
 
 

Medusa (Aequorea Victoria). Fotografia: DavidWrobel

Entre els mamífers comuns més domesticats, el gos ésl'animal dialògic per antonomàsia; no és egocèntric,mostra empatia i acostuma a ser extravertit en la interacció social[3].Per tant, aquí teniu la meva obra actual: el GFP K-9[4].GFP són les sigles en anglès de la proteïna verda fluorescent,que s'extreu de la medusa (Aequorea Victoria) del nord-oest del Pacífici emet una llum brillant i verda quan s'exposa als raigs ultraviolats oa la llum blava[5]. La GFP de l'Aequorea absorbeix la llum enestat natural a un màxim de 395 nm i l'espectre d'emissióde fluorescència té el punt més elevat a 510 nm[6].La mateixa proteïna té una longitud de 238 aminoàcids.L'ús de la proteïna verda fluorescent en un gos és totalmentinofensiu, ja que la GFP és independent de les espècies ino requereix cap proteïna o substrat addicionals per a l'emissióde la llum verda. La GFP s'ha expressat amb èxit en diversos organismeshoste, com ara la E. coli o el llevat, i en cèl·lules demamífers, insectes, peixos i plantes[7].

Una variant de la GFP, la GFPuv, és 18 vegades més lluminosaque la GFP normal i es pot detectar fàcilment a simple vista quans'excita amb una llum ultraviolada estàndard d'ona llarga. El GFPK-9 (o el "G", tal com l'anomeno afectuosament) tindrà literalmentuna personalitat brillant i serà un membre benvingut a la meva família.És possible que la seva creació encara trigui anys o dècades,ja que s'enfronta a diferents obstacles, com ara la seqüenciaciódel genoma del gos. Es calcula que el nombre de gens de tot el genoma delgos és d'uns 100.000[8]. Malgrat tot, s'estan duent aterme investigacions de col·laboració per cartografiar elmapa genètic caní, els resultats de les quals permetran enun futur fer una feina de precisió en morfologia i conducta canines.Independentment de la subtil alteració fenotípica, ésa dir, el delicat canvi de color del pèl, el GFP K-9 menjarà,dormirà, s'aparellarà, jugarà i interaccionaràamb altres gossos i sers humans amb normalitat. També seràl'estirp d'un nou llinatge transgènic.
 

Gos de terracota originari de Colima, d'aproximadament700 aC - 200 dC, que representa el gos sense pèl mexicà,una possible raça de GFP K-9.

Malgrat que d'entrada pugui semblar que el projecte GFP K-9 no tinguicap precedent en absolut, la influència directa de l'home en l'evoluciódel gos es remunta a fa més de 15.000 anys[9]. De fet,la mateixa existència del gos domèstic, tal i com el coneixemavui dia, amb unes 150 races reconegudes, segurament és deguda ala cria selectiva induïda pels humans fa molts segles dels llops adultsque retenien unes característiques d'immaduresa (un procésconegut com a neotènia). Les similituds de la fesomia i elcomportament entre el llop immadur i el gos adult són notables.Per exemple, és típic que els gossos adults lladrin, peròno que ho facin els llops adults. El cap del gos és més petitque el del llop i s'assembla més al d'un llop immadur. N'hi ha moltsmés, d'exemples, incloent-hi el fet molt significatiu que els gossostambé són interfèrtils amb els llops. Desprésde segles de cria selectiva natural, el 1859 es va produir una inflexióen la cria humana de gossos, quan la primera exposició canina vaestimular l'apreciació del seu aspecte visual singular. La cercad'uniformitat visual i de noves races va introduir el concepte de puraraça i la formació de diferents grups de gossos fundadors.Aquesta pràctica continua avui dia entre nosaltres i és laresponsable de molts dels gossos que podem trobar a qualsevol llar. Elsresultats del control genètic indirecte dels gossos per part delscriadors es publiquen amb orgull a les pàgines de la premsa caninaespecialitzada. Si fem un cop d'ull al mercat, hi trobarem anuncis de buldogs"dissenyats per protegir", mastins amb un "programa de cria genèticamolt estudiat", dogos de "llinatge sanguini exclusiu" i dòbermansamb una "còpia genètica única". Els criadors encarano escriuen el codi genètic dels seus gossos, però sens dubteel llegeixen i el registren. L'American Kennel Club, per exemple, ofereixun programa de certificació de l'ADN per resoldre disputes d'identificacióde pura raça i de parentiu.
 
 

Aquest detall pintat apareix en una cara exteriordel fèretre de fusta de Khuw. El difunt duu el gos lligat amb unacorda. De la tomba de Khuw a Asyut, Egipte. XII dinastia (1991-1783 aC).Fotografia: Patrick Francis Houlihan.

Si la creació de gossos té unes arrels històriquessòlides, més recent però igualment integrat en lanostra experiència quotidiana és l'ús que fem d'organismeshíbrids vius. Un cas arquetípic és l'obra del botànici científic Luther Burbank (1849-1926), el qual va inventar moltesfruites, plantes i flors noves[10]. El 1871, per exemple, vacrear la patata de Burbank (també coneguda com a patata d'Idaho).Gràcies al seu baix nivell d'humitat i a l'alt contingut de fècula,té unes excel·lents qualitats per ser rostida i ésperfecta per ser fregida. Des de Burbank, el cultiu selectiu i artificialde plantes i animals és un procediment habitual molt utilitzat tantper agricultors i científics com per aficionats. El cultiu selectiués una tècnica a llarg termini basada en la manipulacióindirecta del material genètic de dos o més organismes iés responsable en gran mesura dels nostres cultius i del bestiarque criem. Les plantes decoratives de la llar i els animals de companyiaque hem inventat són ja tan habituals que difícilment ensadonem que aquella bestiola estimada o aquella flor oferta com a senyald'afecte són el resultat pràctic d'un gran esforçcientífic dels sers humans. Per exemple, la rosa del senyor Lincolnva ser hibriditzada per Swim i Weeks el 1964 i encara és molt popular.Un animal de companyia molt estimat com ara el guacamai Ara Catalina, ambel seu flamant pit taronja i ales de color verd i blau, no existeix enla naturalesa. Els avicultors creuen el guacamai blau i daurat amb guacamaisde color escarlata per crear aquest preciós animal híbrid[11].
 
 
 

La quimera clàssica d'Arezzo, la millorimatge coneguda del mite. La quimera d'Arezzo és una estàtuade bronze d'origen etrusc (cap al segle V aC) d'aproximadament 80 cm d'altura,trobada prop d'Arezzo, a Itàlia, el 1553. Col·lecciódel Museu Arqueològic de Florència. Reproduïda amb elpermís del Museu Arqueològic de Florència.

Això no és pas sorprenent si considerem que les criatureshíbrides creuades han format part del nostre imaginari des de famil·lenis. En la mitologia grega, per exemple, la quimera era unacriatura que escopia foc i tenia part de lleó, de cabra i de serp.Hi ha escultures i pintures de quimeres, des de l'antiga Grèciafins a l'Edat Mitjana i àdhuc fins als moviments moderns d'avantguarda,a museus de tot el món. Tot i així, les quimeres ja no sónimaginàries; actualment, gairebé 20 anys després delprimer animal transgènic, es creen d'una manera rutinàriaals laboratoris i de mica en mica passen a formar part del gran paisatgegenètic. Alguns exemples científics recents són porcsque produeixen proteïnes humanes[12], plantes que produeixenplàstic[13] i cabres amb gens d'aranya dissenyades perproduir un teixit fort i biodegradable[14]. Mentre que en eldiscurs corrent la paraula "quimera" fa referència a qualsevol formade vida imaginària feta de parts dispars, en biologia "quimera"és un terme especialitzat que designa els organismes reals amb cèl·lulesde dos o més genomes diferents. S'esdevé una profunda transformaciócultural quan les quimeres salten de la llegenda a la vida, de la representacióa la realitat.
 

El GFP K-9 es produirà mitjançantuna tècnica anomenada microinjecció. L'ADN recreat s'introduiràper microinjecció en un embrió pronuclear, el qual s'utilitzaràper a la implantació i producció d'un gos transgènicGFP fundador.

D'altra banda, cal distingir clarament la reproducció controladade l'enginyeria genètica. Els criadors manipulen indirectament elsprocessos naturals de selecció de gens i de mutació que s'esdevenena la naturalesa. Per tant, no poden afegir o eliminar gens amb precisióo crear híbrids amb material genòmic tan dispar com el d'ungos i el d'una medusa. En aquest sentit, un tret distintiu de l'art transgènicés que el material genètic es manipula directament: l'ADNforà s'integra amb precisió en el genoma de l'hoste. A mésde la transferència de gens existents d'una espècie a unaaltra, podem parlar de "gens d'artista", és a dir, de gens quimèricso de nova informació genètica creada totalment per l'artistamitjançant les bases complementàries A (adenina) i T (timina)o C (citosina) i G (guanina). Això vol dir que els artistes arapoden no tan sols combinar gens d'espècies diferents, sinótambé escriure fàcilment una seqüència d'ADNal processador de textos, enviar-la per correu electrònic a un centrede sintetització comercial i, en menys d'una setmana, rebre un tubd'assaig amb milions de molècules d'ADN amb la seqüènciaprogramada.
 

Producció del GFP K-9. (A) S'extreuenòvuls fecundats d'una femella i (B) l'ADN que porta el gen GFP s'injectaen el pronucli masculí. (C) A continuació, s'implanten elsòvuls en una mare portadora. (D) Alguns dels cadells expressen elgen GFP.

Els gens estan fets de molècules d'àcid desoxiribonucleic(ADN). L'ADN duu tota la informació genètica necessàriaper a la duplicació de les cèl·lules i la formacióde proteïnes. L'ADN dóna instruccions a una altra substància(l'àcid ribonucleic o ARN) sobre com formar les proteïnes.L'ARN s'encarrega d'aquesta tasca fent servir com a primeres matèriesunes estructures cel·lulars anomenades ribosomes (orgànulsque tenen la funció d'unir els aminoàcids, els quals constitueixenles proteïnes). Els gens tenen dos components importants: l'elementestructural (que codifica una proteïna en particular) i l'elementregulador (uns "interruptors" que indiquen als gens quan i com han d'actuar).Les creacions transgèniques d'artistes o científics tambécomprenen elements reguladors que estimulen l'expressió del transgèn.L'ADN forà es pot expressar com a ADN satèl·lit extracromosòmico integrat en els cromosomes cel·lulars. Tots els organismes viustenen un codi genètic que es pot manipular i l'ADN recombinant espot transmetre a les generacions següents. L'artista es converteixliteralment en un programador genètic que es capaç de crearformes de vida si escriu o altera aquest codi. Amb la creació iprocreació de mamífers bioluminescents i d'altres criaturesen el futur[15], la comunicació dialògica entreles espècies canviarà profundament el que entenem actualmentper art interactiu. Aquests animals han de rebre la mateixa estima i curaque qualsevol altre animal.

El resultat dels processos d'art transgènic han de ser criaturessanes, capaces de tenir un desenvolupament regular com qualsevol altracriatura d'espècies relacionades[16]. Una creacióètica i responsable entre espècies produirà una generacióde precioses quimeres i fantàstics i nous sistemes vivents, comara plantimals (plantes amb material genètic d'animals o animalsamb material genètic de plantes) i animans (animals amb materialgenètic humà o humans amb material genètic d'animals).
 

GFP K-9, Eduardo Kac, 1998/1999. Estructurade la proteïna verda fluorescent determinada per Fan Yang i GeorgeN. Phillips júnior de la Rice University i Larry Moss de l'Escolade Medicina de la Tufts University. Figura dissenyada i representada perTod D. Romo de la Rice University.

L'enginyeria genètica continua desenvolupant-se en el bastiódel racionalisme científic, nodrit de capital global i, malauradament,queda en part allunyada de qüestions que tenen una gran repercussiósocial, de debats ètics i de contextos històrics locals.El fet de patentar nous animals creats al laboratori[17] i gensde pobles forans[18] és un tema especialment complex�situació que s'acostuma a agreujar, en el cas dels humans, perla falta de consentiment, de benefici mutu o fins i tot de coneixementdels processos d'apropiació, patent i benefici per part del donant.Des de 1980, l'Oficina de Patents i Marques dels Estats Units (PTO) haatorgat diverses patents d'animals transgènics, algunes de les qualssón de ratolins i conills transgènics. Últimament,el debat entorn de les patents d'animals s'ha estès per inclouretambé les patents de línies cel·lulars humanes d'enginyeriagenètica i creacions sintètiques (com ara els plasmidis)que incorporen gens humans. L'ús de la genètica en l'artofereix una reflexió sobre aquests avenços des d'un puntde vista social i ètic. També destapa qüestions relacionadesrellevants, com ara la integració domèstica i social delsanimals transgènics, la delimitació arbitrària delconcepte de "normalitat" mitjançant proves, millores i teràpiesgenètiques, la discriminació de les assegurances mèdiquesen funció dels resultats de proves genètiques i els greusperills de la eugenèsia. 

Mentre mirem de reconciliar les disputes actuals, és evidentque la transgènesi serà una part integral de la nostra existènciaen el futur. Serà possible, per exemple, aprofitar la resplendorde la proteïna de la medusa per a dispositius d'emmagatzematge òpticde dades[19]. Els cultius transgènics formaran una partpredominant del paisatge, els organismes transgènics poblaran lesgranges i els animals de companyia transgènics seran membres dela nostra gran família. Per bé o per mal, les verdures iels animals que mengem mai més seran iguals. Des de 1995, s'hanplantat i consumit en grans proporcions llavors de soja, patates, moresc,carbassó i cotó modificats genèticament[20].El desenvolupament actual dels "planticossos" �gens humans trasplantatsal moresc, la soja, el tabac i altres plantes per produir grans extensionsd'anticossos amb qualitats farmacèutiques� promet l'obtencióen gran quantitat i a un preu econòmic de les tan necessitades proteïnes[21].Tot i que sovint les estratègies d'investigació i de màrquetingposen els beneficis per davant de les preocupacions per la salut (no hemd'oblidar els riscos de comercialitzar aliments transgènics potencialmentnocius sense etiquetar),[22] de vegades la biotecnologia semblaque ofereix bones perspectives de curació en els camps on existeixendificultats per aplicar tractaments efectius. Els porcs en són unbon exemple. Com que la funció fisiològica porcina éssimilar en gran mesura a la dels humans, i atès que la societaten general està d'acord amb criar i sacrificar porcs per a la indústriaalimentària (a diferència dels primats no humans, per exemple),la medicina està experimentant amb porcs modificats genèticament.Aquests porcs produeixen proteïnes humanes que eviten el rebuig is'estan provant en els trasplantaments de fetge i de cor (els fetges deporc no modificats ja serveixen com a solució provisional per manteniramb vida pacients que esperen un donant humà), en els trasplantamentscerebrals (les cèl·lules neurals de fetus porcins permetentornar a connectar el teixit nerviós en pacients amb Parkinson)i per curar la diabetis (mitjançant el trasplantament de cèl·lulesbeta productores d'insulina[23]). En el futur portarem materialgenètic forà dins nostre, tal com avui dia tenim implantsmecànics i electrònics. En altres paraules, serem transgènics.A mesura que l'enginyeria genètica desdibuixa el concepte d'espèciebasat en les barreres de reproducció[24], ens enfrontema la mateixa noció de què vol dir ser humà[25].No obstant això, no som davant de cap crisi ontològica. Serhumà voldrà dir que el genoma humà no és unalimitació, sinó el nostre punt de partida.

Futuros Emergentes: El Arte en la Era Post-biológica,Angela Molina, ed. Centre Cultural La Beneficència, València. 
 
 
 
 
 


Notes:
[1] George Gessert, artista que treballa amb la hibridacióde plantes, va qualificar Edward Steichen, conegut pel seu treball fotogràfic,com el primer artista que va plantejar-se i produir art genètic.Vegeu: GESSERT, G. (1993). "Notes on Genetic Art". A: Leonardo,vol. 26, núm. 3, p. 205. D'altra banda, el 1949 Steichen va escriure:The science of heredity when applied to plant breeding, which has asits ultimate purpose the aesthetic appeal of beauty, is a creative act.(La ciència de l'herència aplicada al cultiu de plantes,i que té com a últim propòsit l'estètica dela bellesa, és un art creatiu.) Citat a: RONALD J. G. (1993, hivern)."Edward Steichen's 1936 Exhibition of Delphinium Blooms". A: Historyof Photography, vol. 17, núm. 4, p. 352-363. Un altre artistaque va contribuir al desenvolupament de l'art genètic ésJoe Davis, un artista contemporani que treballa amb les tecnologies desíntesi de l'ADN. Vegeu: DAVIS, J. (1996, primavera). "Microvenus",article especial del Art Journal, vol. 55, núm. 1. p. 70-74.
[2] Segons la World Wildlife Federation, les deu espèciesque tenen més perill d'extinció són: 1. el rinocerontnegre; 2. el panda gegant; 3. el tigre; 4. l'esturió Beluga; 5.la foca daurada; 6. la tortuga al·ligàtor; 7. la tortugaCarey; 8. la caoba de fulles grans; 9. el lloro de galtes verdes; 10. elsolraig.
[3] VON KREISLER, K. (1997). The Compassion ofAnimals. Rocklin, CA: Prima Publishing. Aquest llibre és unacompilació d'anècdotes que mostren la simpatia, la tendresai la lleialtat dels gossos i altres animals que mostren per altres espècies.Per aprofundir en la temàtica de la interacció gos-ésserhumà, vegeu: SERPELL, J. (ed.). (1996). The Domestic Dog: ItsEvolution, Behaviour, and Interactions With People. Cambridge; NovaYork: Cambridge University Press; i WENDT, L. M. (1996). Dogs: A HistoricalJourney: The Human/Dog Connection Through the Centuries. Nova York:Howell Book House.
[4] En anglès, "K-9" sona igual que "canine"(caní).(N. del T.)
[5] CHALFIE, M.; TU, Y.; EUSKIRCHEN, G.; WARD, W.W.i PRASCHER, D.C. (1994). "Green fluorescent protein as a marker for geneexpression". A: Science, núm. 263, p. 802-805; INOUYE, S.;TSUJI, F.I. (1994). "Aequorea green fluorescent protein. Expression ofthe gene and fluorescence characteristics of the recombinant protein".A: FEBS Letters, núm. 341, p. 277-280.
[6] WARD, W.W.; CODY, C.W.; HART, R.C. i CORMIER,M.J. (1980). "Spectrophotometric identity of the energy-transfer chromophoresin Renilla and Aequorea green fluorescent protein". A: Photochem. Photobiol,núm. 31, p. 611-615.
[7] NIEDZ, R. P.; SUSSMAN, M. R. i SATTERLEE, J. S.(1995). "Green fluorescent protein: an in vivo reporter of plant gene expression".A: Plant Cell Reports, núm. 14, p. 403-406; AMSTERDAM, A.;LIN, S.; HOPKINS, N. (1995). "The Aequorea victoria green fluorescent proteincan be used as a reporter in live zebrafish embryos". A: Devel. Biol.,núm. 171, p. 123-129; PINES, J. (1995). "GFP in mammalian cells".A: Trends Genet., núm. 11, p. 326-327; HOLDEN, C. (1997,4 de juliol). "Jellyfish light up mice". A: Science, núm.277, p. 41; IKAWA, M.; YAMADA, S.; NAKANISHI, T.; OKABE, M. (1998). "Greenmice' and their potential usage in biological research". A: FEBS Letters,vol. 430, núm. 1-2, p. 83; CORMACK, B. P.; BERTRAM, C.; EGERBOM,M.; GOLD, N. A.; FALKOW, S. i BROWN, A. J. (1997). "Yeast-enhanced greenfluorescent protein (yEGFP): a reporter of gene expression in Candida albicans".A: Microbiology, núm. 143, p. 303-311; YEH, E.: GUSTAFSON,K. i BOULIANNE, G. L. (1995). "Green fluorescent protein as a vital markerand reporter of gene expression in Drosophila". A: Proc. Natl. Acad.Sci. USA, núm. 92, p. 7036-7040.
[8] Dos obstacles clau per a la creació delGFP K-9 són la tecnologia genètica i la fertilitzacióin vitro per a gossos. Però aquests obstacles estan a puntde poder ser superats. El setembre de 1999, PPL Therapeutics va anunciarla creació del primer mamífer transgènic d'alta qualitatmitjançant la manipulació genètica programada. Vegeu:FOX, Sophia. (1999, 1 de setembre). "European Roundup". A: Genetic EngineeringNews, p. 54. El projecte del genoma del gos permetrà avançaren aquest treball. Vegeu: THORPE-VARGAS, S.; COILE, D.; CARGILL, J. C.(1998, maig). "Variety Spices Up The Canine Gene Pool". A: Dog World,vol. 83, núm. 5, p. 27. Finalment, la fertilització invitro en els gossos serà resolta pel Projecte Missyplicity.Tot i que trobem una diferència notòria entre un gos clonati un gos transgènic, és bo de saber que el Projecte Missyplicitypretén obtenir el primer gos clonat, a partir d'un cadell de gosanomenat Missy (barreja de border collie i husky). A l'agost de 1998 unmatrimoni adinerat (el senyor i la senyora Sperling) van fer una donacióde 2,3 milions de dòlars a la Texas A & M University per ajudara tirar endavant el projecte de dos anys de durada. L'equip del projecteestava integrat pels científics Mark Westhusin, Duane Kraemer iRobert Burghardt. Per a més informació sobre el ProjecteMissyplicity, adreceu-vos a: http://www.missyplicity.com. Atès quela proteïna fluorescent verda no té presència en elpèl (perquè el pèl no té cèl·lules;es compon bàsicament de proteïna extrudida), els gossos sensepèl són els millors candidats pel projecte GFP K-9. Entreles races de gossos sense pèl trobem: el terrier americàsense pèl, el gos nu mexicà (o Xolo), el gos sense pèldel Perú, i el gos pila argentí. Per més informaciósobre els gossos sense pèl precolombins, vegeu: FERNÁNDEZDE CÓRDOBA, Joaquín. (1945, març). "Perros Pre-colombianosde America". A la revista: El Hijo Pródigo. Mèxic.I es poden trobar més referències concretes sobre els gossossense pèl a: WHITNEY LEON, F., D.V.M. (1984). How to Breed Dogs.Edició revisada. Onzena impressió. Nova York: Howell BookHouse, Inc.
[9] THURSTON, M. E. (1996). The Lost History ofthe Canine Race: Our 15,000-Year Love Affair with Dogs. Kansas City:Andrews & McMeel.
[10] BURBANK, Luther. (1927). The Harvest Of TheYears. Boston; Nova York: Houghton Mifflin; DREYER, Peter. (1993).A gardener touched with genius: the life of Luther Burbank. SantaRosa, Califòrnia: L. Burbank Home & Gardens.
[11] Les roses comunes del segle XX, com les rosesde te híbrides, les floribundes i les grandiflores, van obtenir-secreuant les roses europees amb roses de porcellana, roses de te, altresespècies mediterrànies, i moltes altres durant els seglesXVIII i XIX. Vegeu: BENNETT, J. H. (1965). Experiments in Plant Hybridisation.Londres: Oliver and Boyd, i BEALES, P. (1991). Roses. Collins-Harvill(HarperCollins). Durant un viatge a la illa de Sentosa, a Singapur, el1998, vaig tenir l'ocasió de jugar amb un guacamai Catalina, queprimer se'm situar sobre l'espatlla i, després, a l'avantbraç.Vaig apreciar els seus colors tan diferents i vaig observar la interaccióque tenia amb altres guacamais i persones. Podeu trobar una descripciódel guacamai Catalina i d'altres híbrids a: LANTERMANN, W. (1995).Encyclopedia of Macaws. Neptune City, Nova Jersey: T.F.H. P. 173.Vegeu també: DECOTEAU, A. E. (1982). Handbook of Macaws.Neptune City, Nova Jersey: T.F.H. Altres exemples d'ocells preciosos inventatsper éssers humans, que no existeixen en la natura, són elguacamai arlequí (híbrid derivat del creuament de guacamaisamb ales blaves, daurades i verdes) i el canari de volants parisenc, queté les plomes en forma de volants.
[12] COZZI, E. i WHITE, DJG. (1995). "The generationof transgenic pigs as potential organ donors for humans". A: NatureMedicine 1, p. 964-966.
[13] MOORE, Samuel K. (1997, febrer). "Natural Synthetics:Genetically engineered plants produce cotton/polyester blends and nonallergenicrubber". A: Scientific American, p. 36-37.
[14] COHEN, P. (1998, 10 d'octubre). "Spinning Steel:Goats and Spiders are working together to create a novel material". A:New Scientist, vol. 160, núm. 2155, p. 11. Una altra combinacióque es pot trobar de insecte i mamífer és un ratolíamb gens de mosca. En aquest cas, la recerca tenia com a objectiu demostrarque l'activitat bioquímica utilitzada en el ratolí per estimularel desenvolupament del cervell va veure's frenada per algunes proteïnesa través dels tipus. Vegeu: HANKS, M.C.; LOOMIS, C.A.; HARRIS, E.;TONG C.; ANSON-CARTWRIGHT, L.; AUERBACH, A.; i JOYNER, A. (1998). "Drosophilaengrailed can substitute for mouse Engrailed1 function in mid-hindbrain,but not limb development". A: Development, vol. 125, núm.22, p. 4521-4530.
[15] BREM, G. i MÜLLER, M. (1994). "Large TransgenicMammals". A: MACLEAN, N. (ed.). Animals With Novel Genes. Nova York:Universitat de Cambridge, p. 179-244; IKAWA, M.; KOMINAMI, K.; YOSHIMURA,Y.; TANAKA, K.; NISHIMUNE, Y. i OKABE, M. (1995). "Green fluorescent proteinas a marker in transgenic mice". A: Devel. Growth Differ, núm.37, p. 455-459; YOUVAN, D. C. (1995, 14 d'abril). "Green fluorescent pets".A: Science, núm. 268, p. 264. PENNISI, Elizabeth. (1997,1 d'agost). "Transgenic Lambs From Cloning Lab". A: Science, vol.277, p. 631.
[16] DYSON, A. i HARRIS, J. (eds.). (1994). Ethicsand Biotechnology. Nova York: Routledge; VAN ZUTPHEN, L. F. M. i VANNDER MEER, M. (eds.). (1995). Welfare Aspects of Transgenic Animals.Berlín; Nova York: Springer Verlag.
[17] SCHNEIDER, K. (1987, 17 d'abril). "New AnimalForms Will Be Patented". A: New York Times; REID G. A. (1988). "Controllingthe Applications of Biotechnology: A Critical Analysis of the ProposedMoratorium on Animal Patenting". A: Harvard Journal of Law and Technology,vol. 1; EDMUND L. A. (1991, 21 d'octubre). "U.S. Seeks Patent on GeneticCodes, Setting Off Furor". A: New York Times, A1, A12; MARSHALL,E. (1997, 7 de febrer). "Companies Rush to Patent DNA". A: Science,vol. 275, p. 780-781. MARSHALL, E. (1997, 4 de juliol). "The Mouse ThatPrompted a Roar". A: Science, vol. 277, p. 24-25.
[18] PENENBER, A. L. (1996). "Gene Piracy". A: 21C-Scanningthe Future, núm. 2, p. 44-50.
[19] DICKSON, R. M.; et. al. (1997). "On/offblinking and switching behaviour of single molecules of green fluorescentprotein". A: Nature, núm. 388, p. 355-358. Letters to Nature.Per explicacions populars sobre l'ús potencial d'aquesta tecnologia,vegeu: TATTERSON, K. G. (1997, setembre). "Jellyfish Genes Eyed for OpticalStorage". Photonics Spectra.
[20] BROWN, K. S. (1995, 2 d'octubre). "With New Technology,Researchers Engineer A Plant For Every Purpose". A: The Scientist,vol. 9, núm. 19, p.14-15; Jane RISSLER, J. i MELLON, M. (1996).The Ecological Risks of Engineered Crops. Cambridge: MIT Press.
[21] GIBBS, W. W. (1997, novembre). "Plantibodies:Human antibodies produced by field crops enter clinical trials". A: ScientificAmerican, p. 44.
[22] TOKAR, B. (1998, setembre/octubre). "Monsanto:A Checkered History" a "The Monsanto Files". Suplement especial de: TheEcologist, vol. 28, núm. 5, p. 254-261; KIMBRELL, A. (1998,setembre/octubre). "Why Biotechnology and High-Tech Agriculture CannotFeed the World". A: The Monsanto Files, suplement especial de TheEcologist, vol. 28, núm. 5, p. 294-298.
[23] MAKOWKA, L.; CRAMER, D.V., HOFFMAN, A.; BREEDA,M.; SHER, L.; EIRAS-HREHA, G.; TUSO, P. J.; YASUNAGA, C.; COSENZA, C. A.;DU WU, G.; CHAPMAN, F. A. i PODESTA, L. (1995). "The use of a pig liverxenograft for temporary support of a patient with fulminant hepatic failure".A: Transplantation, núm. 59, p. 1654-1659. WHITE, DJG.; LANGFORD,G.A.; COZZI, E.; i YOUNG, V. J. (1995). "Production of pigs transgenicfor human DAF: A strategy for xenotransplantation". A: Xenotransplantation,núm. 2, p. 213-217. COOPER, DKC.; KEMP, E.; PLATT, J. L. i WHITE,DJG. (eds.). (1997). Xenotransplantation: the transplantation of organsand tissues between species. Berlín; Nova York: Springer.
[24] Alguns casos explicatius són la producciód'esperma de rata en els testicles d'un ratolí (la qual cosa fapensar que l'esperma humana també podria produir-se en els testiclesd'un rosegador), la divisió inicial de la cèl·lulahumana en l'òvul d'una vaca i la creació d'un clon embriònicd'una dona adulta a Corea del Sud. Vegeu: CLOUTHIER, D. E. et. al.(1996). "Rat spermatogenesis in mouse testis". A: Nature, núm.381, p. 418-421. Letters to Nature; ROBL, J. M.; JERRY, D. J.; STICE, S.;CIBELLI, J. (1998). "Response - Quiescence in Nuclear Transfer". A: Science,vol. 281, núm. 5383, p. 1611; BBC Online. (1998, 16 de desembre)."S. Korean scientists claim human cloning success". http://www.news.bbc.co.uk.
[25] En un article per al New Scientist (23d'octubre de 1999), titulat "We Have the Power", Andy Coghlan informavaque una empresa canadenca, Chromos Molecular Systems of Burnaby, BritishColumbia, havia presentat resultats preliminars sobre experiments amb ratolinsals quals s'havia subministrat un cromosoma artificial. Escrivia: "Mitjançantla recopilació de mostres cel·lulars i exposant-les a tintsfluorescents que s'adhereixen a diverses parts del cromosoma, els científicsde Chromos van poder esbrinar quins animals acceptaven el cromosoma. Quanes va creuar els ratolins que duien el cromosoma extra amb ratolins normals,el cromosoma es va heretar exactament igual que els cromosomes naturalsde l'animal." Aquest és un exemple que demostra que la teràpiagenètica humana està començant a ser una possibilitatpràctica. Això demostra que un dia podria ser possible, perraons mèdiques, afegir gens sintètics a embrions humans,per evitar el desenvolupament de defectes congènits greus o mortals.

Enllaços relacionats
 
Eduardo Kac
http://www.ekac.org
The Eighth Day
http://www.ekac.org/8thday.html
Genesis
http://www.ekac.org/geninfo.html
GPF Bunny
http://www.ekac.org/gfpbunny.html
Bibliografia sobre art transgènic
http://www.ekac.org/transartbiblio.html
Publicacions de i sobre Eduardo Kac
http://www.ekac.org/publications.html
[Data de publicació:desembre de 2001] 

Back to Kac Web